Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko si predvolalo gréckeho veľvyslanca pre údajnú činnosť PKK

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Strana PKK podľa predstaviteľov tureckých úradov v Grécku uskutočňuje propagandu, získava finančné prostriedky a prijíma nových členov.

Istanbul 4. júna (TASR) - Turecko si predvolalo gréckeho veľvyslanca Christodulosa Lazarisa, aby vyjadrilo znepokojenie v spojitosti s krokmi zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v Grécku. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AP.

Strana PKK podľa predstaviteľov tureckých úradov v Grécku uskutočňuje propagandu, získava finančné prostriedky a prijíma nových členov. AP sa odvoláva na diplomatické zdroje, ktoré sa vyjadrili pre tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.

Turecké úrady takisto vyjadrili znepokojenie v spojitosti s nedávnou demonštráciou neďaleko tureckého veľvyslanectva v Aténach, na ktorej sa údajne zúčastnili podporovatelia PKK, i s bezpečnostnou situáciou tureckých občanov v Grécku.

Strana kurdských pracujúcich vedie povstanie proti tureckému štátu od roku 1984. Turecko, Európska únia a Spojené štáty stranu PKK zaradili na zoznam teroristických skupín.

Turecko a Grécko majú medzi sebou spory pre viacero záležitostí vrátane námorných hraníc v Stredozemnom a Egejskom mori, pripomína AP. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že ďalej odmieta rokovať s predstaviteľmi Grécka pre pokračujúci spor nad ostrovmi a vzdušným priestorom v Egejskom mori.