Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko si predvolalo švédskeho veľvyslanca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rozpráva po zasadnutí vládneho kabinetu v Ankare 17. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Počas stretnutia so švédskym veľvyslancom Staffanom Herrströmom tureckí predstavitelia podľa neho "dôrazne odsúdili" nedávnu videokonferenciu švédskeho ministra obrany Petera Hultqvista.

Ankara 21. apríla (TASR) - Turecko si v utorok predvolalo švédskeho veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest proti kontaktom švédskych vládnych predstaviteľov so skupinami sýrskych Kurdov, ktoré Ankara považuje za teroristické. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa tureckého ministerstva zahraničných vecí.

Počas stretnutia so švédskym veľvyslancom Staffanom Herrströmom tureckí predstavitelia podľa neho "dôrazne odsúdili" nedávnu videokonferenciu švédskeho ministra obrany Petera Hultqvista s vodcami Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) a zástupcami ich politického krídla - Sýrskej demokratickej rady (SDC). Turecko zároveň odsúdilo aj podobné virtuálne rokovanie švédskej ministerky zahraničných vecí Ann Lindeovej.

Rezort tureckej diplomacie švédskemu veľvyslancovi odkázal, že jeho vláda "nielen podporuje tých, ktorí útočia na územnú celistvosť Sýrie a bezpečnosť Turecka, ale zároveň otvorene porušujú medzinárodné právo a poškodzujú (turecko-švédske) bilaterálne vzťahy".

Kurdmi vedené SDF, podporované a financované Spojenými štátmi, sú napojené na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná. Ankara zaradila PKK na zoznam teroristických organizácií, keďže od roku 1984 vedie ozbrojený boj proti tureckému štátu.

Za teroristickú organizáciu považujú PKK aj USA či EÚ. Na rozdiel od Turecka tak však neoznačujú SDF, čo vytvára medzi Washingtonom, Bruselom a Ankarou napätie.

Príslušníci SDF počas vojny v Sýrii bojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát. Turecko spustilo ofenzívu na území Sýrie v snahe vytlačiť kurských bojovníkov ďalej od svojich hraníc.