Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko si predvolalo veľvyslanca USA pre reakciu na zabitie zajatcov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Turecko viní zo smrti 13 Turkov - väčšinou vojakov a policajtov - kurdských militantov.

Ankara 15. februára (TASR) - Turecko si predvolalo v pondelok amerického veľvyslanca v krajine pre reakciu USA na zabitie 13 tureckých zajatcov. Informovala o tom agentúra AFP.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí "čo najdôraznejšie" tlmočilo veľvyslancovi USA Davidovi Satterfieldovi znepokojenie Ankary nad skutočnosťou, že Washington neprijal jej verziu udalostí.

Turecko viní zo smrti 13 Turkov - väčšinou vojakov a policajtov - kurdských militantov. Strana kurdských pracujúcich (PKK) však uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v nedeľu, že "ak sa potvrdia správy o tom, že teroristická organizácia PKK zabila tureckých civilistov, tento čin čo najdôraznejšie odsudzujeme". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan toto vyhlásenie označil za "frašku". "Povedali ste, že nepodporujete teroristov, aj keď v skutočnosti stojíte na ich strane a za nimi," dodal Erdogan.

Aj turecký minister zahraničných Mevlüt Čavušoglu v pondelok kritizoval "niektoré krajiny, ktoré tvrdia, že bojujú proti terorizmu, ale o poprave 13 tureckých občanov skupinou PKK v severnom Iraku buď mlčia, alebo ju zľahčujú".

PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu. USA však spolupracujú s kurdskými jednotkami známymi ako Oddiely ľudovej obrany (YPG), ktoré Ankara považuje za odnož PKK.

Turecká polícia zadržala v pondelok 718 ľudí v 40 mestách pre údajné napojenie na kurdských militantov.

Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných útokov v Turecku.

Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc.