Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko sľúbi podporu Palestínčanom aj po obnovení vzťahov s Izraelom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Tureckej republiky Mevlüt Čavušoglu. Foto: TASR Dano Veselský

Turecko neuznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a svoje veľvyslanectvo má v Tel Avive.

Ankara 17. augusta (TASR) – Turecko v stredu uviedlo, že jeho rozhodnutie obnoviť diplomatické styky s Izraelom po desaťročí napätia neznamená, že by prestalo podporovať Palestínčanov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vyjadrenie tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla prišlo krátko po tom, ako izraelský premiér Jair Lapid oznámil úplné obnovenie vzájomných diplomatických vzťahov vrátane opätovného vymenovania veľvyslancov.

Čavušoglu uviedol, že toto rozhodnutie umožní prevažne moslimskému, no oficiálne sekulárnemu Turecku naďalej lobovať za palestínske záujmy v pásme Gazy, Predjordánsku a Jeruzaleme.

Návrat veľvyslancov je dôležitý pre zlepšenie bilaterálnych vzťahov, doplnil šéf tureckej diplomacie s tým, že Turecko "bude pokračovať v obrane práv Palestínčanov".

Turecko neuznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a svoje veľvyslanectvo má v Tel Avive. Jeho vzťahy s Izraelom sa narušili v roku 2010, keď pri izraelskom zásahu na tureckej lodi, ktorá patrila k flotile snažiacej sa prelomiť blokádu pásma Gazy, zahynulo desať civilistov, pripomína AFP.

Izraelský prezident Jicchak Herzog navštívil v marci tohto roka Ankaru a viedol rozhovory s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý túto schôdzku označil za "zlomový bod" vo vzťahoch oboch krajín.