Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tureckému filantropovi súd predĺžil väzobné stíhanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Osmanovi Kavalovi súd v Istanbule predĺžil väzobné stíhanie aj v máji.

Istanbul 8. októbra (TASR) - Súd v Istanbule v piatok predĺžil väzbu filantropovi Osmanovi Kavalovi, ktorý je obvinený z organizovania a financovania masových protivládnych protestov. Vo väzení je už takmer štyri roky napriek tomu, že nebol odsúdený za žiadny trestný čin. Informovala o tom agentúra AFP.

Rozhodnutie istanbulského súdu prišlo po tom, ako Výbor ministrov Rady Európy nedávno pohrozil začatím disciplinárneho konania voči Turecku, ak nebude 64-ročný Kavala prepustený pred jeho ďalším zasadnutím, ktoré sa začne 30. novembra.

Kavalovi súd v Istanbule predĺžil väzobné stíhanie aj v máji. Kavala pred týmto súdom vyhlásil, že vo väzení je napriek absencii dôkazov a v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý konštatoval porušenie jeho práv.

Výbor ministrov RE, zodpovedný za dohľad nad vykonávaním rozsudkov ESĽP, vo svojom júnovom vyhlásení uviedol, že "pokračujúce svojvoľné zadržiavanie" Kavalu je "zjavným porušením" záväzkov Turecka podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach a neprijateľným v štáte, kde má platiť vláda zákona.

Organizácia Human Rights Watch (HRW) dávnejšie informovala, že výsledkom konania o porušení právnych predpisov môže byť pozastavenie hlasovacích práv a členstva v Rade Európy, ku ktorej sa Turecko pripojilo v roku 1950.

Filantrop a aktivista narodený v Paríži čelí sérii obvinení v súvislosti s protivládnymi protestmi v roku 2013 a neúspešným vojenským prevratom v roku 2016. Ľudskoprávne organizácie a niektoré západné vlády podľa agentúry AFP vnímajú jeho zadržanie ako symbol rastúcej netolerancie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana voči disentu.

Kavala vo februári 2020 oslobodili spod obžaloby v súvislosti s protivládnymi zhromaždeniami v roku 2013, avšak krátko potom ho znova zadržali pre obvinenia z prípravy štátneho prevratu.

V piatok boli v zaplnenej súdnej sieni prítomní aj diplomati z USA a ôsmich európskych krajín. V megaprocese je v súčasnosti podozrivých 52 osôb.

Kavalovi v prípade dokázania viny vo veci obvinení z pokusu o odstránenie ústavného poriadku a špionáže hrozí 20-ročné väzenie až doživotie.

Ďalšie pojednávanie s Kavalom je naplánované na 26. novembra.