Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Turecko tvrdí, že Ukrajina a Rusko sa blížia k dosiahnutiu dohody

Na archívnej snímke ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (vľavo), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (druhý zľava), poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (tretí zľava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko sa vítajú pred začiatkom rusko-ukrajinských mierových rozhovorov v Národnom parku Belavežskaja Pušcha neďaleko poľsko-bieloruskej hranice, severne od bieloruského mesta Brest 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

Turecký minister zahraničných vecí podľa agentúry AFP uviedol, že situácia nie je ľahká, rokovania však naberajú na obrátkach.

Istanbul 20. marca (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody.

Čavušoglu podľa agentúry AFP uviedol, že situácia nie je ľahká, rokovania však naberajú na obrátkach. "Vidíme, že obe stray sa blížia k dohode," uviedol šéf tureckej diplomacie.

Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO), pričom udržiava dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou a nedávno sa ponúklo za sprostredkovateľa pri riešení vojnového konfliktu.

Čavušoglu tento týždeň navštívil Rusko aj Ukrajinu. Ankara tiež iniciovala minulotýždňovú schôdzku ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny, Sergeja Lavrova a Dmytra Kulebu, ktorá prebehla v tureckom letovisku Antalya, pripomína AFP.

Čavušoglu v nedeľu povedal, že Turecko je v kontakte s vyjednávacími tímami z oboch krajín, odmietol však prezradiť podrobnosti ich vzájomných rozhovorov. Turecko totiž podľa jeho slov v tejto veci zohráva "úlohu čestného sprostredkovateľa".
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, archívna foto.
Foto: TASR/AP

Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v rozhovore pre turecký denník Hürriyet priblížil, že strany rokujú o šiestich bodoch, a to neutralite Ukrajiny, odzbrojeniu a bezpečnostných zárukách, takzvanej denacifikácii, odstráneniu prekážok pre používanie ruského jazyka na Ukrajine, a tiež o štatúte Donbasu a polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

AFP pripomína, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo vyzýva Rusko, aby pristúpilo k "zmysluplným" rokovaniam o ukončení invázie. "Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná," povedal v sobotu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident následne v nedeľu zopakoval svoju pripravenosť rokovať priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ankara uviedla, že je pripravená zorganizovať ich stretnutie.