Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Turci uvalili obchodné obmedzenia na Izrael, ten sľúbil odvetné kroky

Na snímke Palestínčania v meste Chán Júnis v Pásme Gazy po izraelskej leteckej a pozemnej ofenzíve 8. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Nové opatrenia prichádzajú iba deň po tom, čo Izrael podľa Turecka odmietol jeho návrh dopraviť letecky do Pásma Gazy časť humanitárnej pomoci.

Ankara 9. apríla (TASR) - Turecko v utorok začalo uvaľovať obmedzenia na obchod s Izraelom. Týkať sa budú vývozu širokej škály 54 rôznych kategórií produktov vrátane cementu a oceľových a železných stavebných materiálov. Ide o reakciu na vojenskú operáciu Izraela v palestínskom Pásme Gazy, uviedlo turecké ministerstvo obchodu. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Obmedzenia budú platiť až dovtedy, kým Izrael nevyhlási okamžité prímerie a neumožní adekvátny a neprerušovaný prísun humanitárnej pomoci pre vojnou zmietanú pobrežnú enklávu, dodalo turecké ministerstvo vo vyhlásení.

Nové opatrenia prichádzajú iba deň po tom, čo Izrael podľa Turecka odmietol jeho návrh dopraviť letecky do Pásma Gazy časť humanitárnej pomoci.

Šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan v reakcii prisľúbil odvetné opatrenia proti Izraelu a povedal, že Ankara ich začne implementovať "krok po kroku" a bez meškania.

Obmedzenia podľa Fidana schvaľuje aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý ostro kritizuje postup Izraela. Označil ho za "teroristický štát" a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prirovnal k Adolfovi Hitlerovi. Palestínske hnutie Hamas označil za osloboditeľskú skupinu. Spojené štáty, Izrael a Európska únia toto radikálne hnutie označujú za teroristickú organizáciu.

Kac: Izrael podnikne odvetné kroky za obchodné obmedzenia uvalené Tureckom



Izraelský minister pre energetiku Jisrael Kac v utorok vyhlásil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je schopný obetovať tureckú ekonomiku za podporu militantného hnutia Hamas. Reagoval tak na obchodné obmedzenia, ktoré Ankara uvalila na Izrael pre vojnu v Pásme Gazy, informuje agentúra AFP.

Kac ďalej prisľúbil, že Izrael podnikne odvetné kroky proti Turecku, ktoré zároveň obvinil z jednostranného porušenia bilaterálnych obchodných dohôd.

"Erdogan opäť obetuje hospodárske záujmy Turkov za svoju podporu Hamasu," vyhlásil Kac. Izrael podľa neho "primerane zareaguje a pripraví rozšírený zoznam ďalších výrobkov, ktoré Izrael zabráni Turecku vyvážať".

Ankara v utorok začala uvaľovať obmedzenia na obchod s Izraelom. Týkajú sa exportu širokej škály 54 rôznych kategórií produktov vrátane cementu a oceľových a železných stavebných materiálov.

Podľa tureckého ministerstva obchodu budú nové obmedzenia platiť až dovtedy, kým Izrael nevyhlási okamžité prímerie a neumožní adekvátny a neprerušovaný prísun humanitárnej pomoci pre vojnou zmietanú palestínsku enklávu.

Nové opatrenia prichádzajú iba deň po tom, čo Izrael podľa Turecka odmietol jeho návrh dopraviť letecky do Pásma Gazy časť humanitárnej pomoci.

Šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan v reakcii prisľúbil odvetné opatrenia proti Izraelu a povedal, že Ankara ich začne implementovať "krok po kroku" a bez meškania. Tieto kroky podľa Fidana schvaľuje aj Erdogan.