Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Väznený turecký aktivista označil obvinenia Erdogana za výmysel

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prípad, v ktorom figurujú aj ďalšie obžalované osoby, naštrbil vzťahy medzi Tureckom a jeho západnými partnermi, ktorí považujú Kavalu za symbol zásahu Erdogana proti kritikom.

Istanbul 22. apríla (TASR) - Väznený turecký ľudskoprávny aktivista Osman Kavala počas piatkového súdneho pojednávania v Istanbule označil obvinenia vznesené voči sebe ohľadne údajného pokusu zvrhnúť tureckú vládu za politicky motivované a vyfabrikované. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

Kavala (64) je vo väzbe od roku 2017 pre údajné napojenie na celonárodné protesty z roku 2013 a pokus o štátny prevrat z roku 2016. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje tieto udalosti za súčasť medzinárodného sprisahania zameraného na jeho zvrhnutie. Turecký podnikateľ a filantrop je obvinený aj zo špionáže. Pri dokázaní viny mu hrozí doživotie. Zatiaľ nie je jasné, kedy v tomto prípade súd vydá konečný verdikt.

Prípad, v ktorom figurujú aj ďalšie obžalované osoby, naštrbil vzťahy medzi Tureckom a jeho západnými partnermi, ktorí považujú Kavalu za symbol zásahu Erdogana proti kritikom. Piatkovú výpoveď Kavalu sledovalo viacero tureckých aj zahraničných politikov a diplomatov.

Erdogan tvrdí, že Kavala bol jeden z organizátorov celonárodných protestov proti zrušeniu parku Gezi v Istanbule v roku 2013. Protesty boli údajne namierené proti Erdoganovým plánom revitalizácie mesta. Pri policajnom zásahu vtedy zahynulo niekoľko demonštrantov. Podľa Kavalu boli tieto protesty decentralizované a nemali vodcov.

V roku 2019 Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že Kavala má byť z väzby prepustený, takže podľa DPA by jeho ďalšie zadržiavanie mohlo viesť k represívnym krokom proti Ankare. Mohol by sa začať aj proces vylúčenia Turecka z Rady Európy, upozorňuje nemecká agentúra.