Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Turecko zrejme nestihne splniť podmienky na vízovú liberalizáciu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Vízovej liberalizácie, ktorá je podľa Reuters odmenou Bruselu za pomoc Ankary pri zvládaní migračnej krízy, by sa tak Turci mohli dočkať najskôr v júli.

Brusel 19. mája (TASR) - Európska únia pravdepodobne nezavedie bezvízový režim s Tureckom v stanovenom termíne konca júna v dôsledku pretrvávajúcich nezhôd v súvislosti s tureckým protiteroristickým zákonom. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predpoklady predstaviteľov a diplomatov EÚ.

Vízovej liberalizácie, ktorá je podľa Reuters odmenou Bruselu za pomoc Ankary pri zvládaní migračnej krízy, by sa tak Turci mohli dočkať najskôr v júli. Väčšina odhadov však uvádza, že sa tak nestane skôr než na jeseň.

Európska dvadsaťosmička je závislá od Ankary, pokiaľ ide o plnenie dohody o navracaní migrantov z Grécka do Turecka, píše Reuters. Umožniť tureckým občanom cestovať do schengenského priestoru na obdobie maximálne troch mesiacov bez vízovej povinnosti sa však v mnohých krajinách EÚ neprijíma pozitívne. Vo Francúzsku sa analytici obávajú, že tento krok by mohol v budúcoročných voľbách prihrať hlasy protiimigračnej populistickej strane političky Marine Le Penovej.

Ankara ešte musí splniť päť zo 72 odporúčaní nutných na spustenie vízovej liberalizácie. Odporúčanie zaviesť možnosť bezvízového cestovania z Turecka vydala Európska komisia začiatkom mája. Ankara mala zmienené body splniť do konca júna.