Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko vydalo po protestoch cestovné varovanie pre európske krajiny

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po protestoch Švédsko upozornil, aby nečakalo podporu Ankary pre svoje členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Istanbul 29. januára (TASR) – Turecko vydalo cestovné varovanie pre svojich občanov, ktorí žijú v európskych krajinách alebo do nich plánujú cestovať. Odvoláva sa v ňom na islamofóbiu a protiturecké demonštrácie, informuje TASR na základe nedeľňajšej správy agentúry AP.

Varovanie prišlo po protestoch vo Švédsku z minulého víkendu, na ktorých antiislamský aktivista pálil Korán a prokurdské skupiny demonštrovali proti Turecku.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo občanov, aby boli obozretní a nechodili do lokalít, kde sa konajú demonštrácie. V prípade xenofóbnych alebo rasistických útokov sa majú obrátiť na miestne úrady.

Škandinávske médiá ešte v sobotu informovali, že rezorty diplomacie Švédska, Nórska a Dánska občanom svojich krajín odporúčali, aby sa vzhľadom na napätie vo vzťahoch s Tureckom vyhýbali veľkým zhromaždeniam v tejto krajine. Informovala o tom agentúra DPA s pripomenutím, že aj v Turecku sa konali demonštrácie, napríklad pred švédskym veľvyslanectvom v Istanbule.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po protestoch Švédsko upozornil, aby nečakalo podporu Ankary pre svoje členstvo v Severoatlantickej aliancii. Turecko tiež na neurčito pozastavilo dôležité stretnutie v Bruseli, na ktorom sa malo hovoriť o členstve Švédska a Fínska v NATO.