Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Turecko vykonalo nálety na kurdské ciele v severnom Iraku

Tureckí policajti a bezpečnostné jednotky uzatvárajú oblasť po výbuchu v Ankare 1. októbra 2023. Dvaja samovražední atentátnici útočili v nedeľu v centre tureckej metropoly Ankara v blízkosti sídla parlamentu a ministerstva vnútra. Jeden z nich sa odpálil a druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou, informuje TASR podľa správy agentúry AP. Obaja atentátnici sa na miesto útoku doviezli na osobnom aute. Foto: TASR/AP

Dvaja atentátnici útočili v nedeľu v centre Ankary v blízkosti sídla tureckého parlamentu a ministerstva vnútra. Jeden z nich sa odpálil a druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou.

Ankara 1. októbra (TASR) - Turecké vzdušné sily v nedeľu zničili na severe susedného Iraku približne 20 údajných cieľov Strany kurdských pracujúcich (PKK) vrátane úkrytov a skladov. PKK, ktorú Turecko aj jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu, sa predtým prihlásila k zodpovednosti za nedeľný samovražedný bombový útok v centre Ankary. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Dvaja atentátnici útočili v nedeľu v centre Ankary v blízkosti sídla tureckého parlamentu a ministerstva vnútra. Jeden z nich sa odpálil a druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou. Pri útoku utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti.

"Skupina príslušníkov našej Nesmrteľnej brigády vykonala akt sebaobetovania namierený voči tureckému ministerstvu vnútra," uviedla PKK pre s ňou spriaznenú kurdskú tlačovú agentúru ANF. Dodala, že útok bol reakciou na kroky, aké Ankara podniká na územiach obývaných Kurdmi.

Samovražedný útok v Ankare sa odohral niekoľko hodín pred zasadnutím tureckého parlamentu po trojmesačnej letnej prestávke. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predniesol pred parlamentom svoj prejav, v ktorom útok označil za "posledný útok terorizmu".

"Darebáci, ktorí sa zamerali na pokoj a bezpečnosť (tureckých) občanov, nemohli dosiahnuť svoje ciele a nikdy ich nedosiahnu," povedal Erdogan v prejave. Zopakoval, že jeho vláda plánuje vytvoriť 30-kilometrovú bezpečnú zónu na turecko-sýrskej hranici s cieľom chrániť južnú hranicu Turecka pred útokmi.

Útok v Ankare dôrazne odsúdil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "NATO je s Tureckom solidárne v boji proti terorizmu," uviedol v príspevku na platforme X a zraneným policajtom zaželal rýchle zotavenie..

Podľa tureckej štátnej televíznej stanice TRT je medzi bodmi nadchádzajúcej parlamentnej agendy aj hlasovanie o žiadosti Švédska o vstup do NATO. Turecko a Maďarsko sú posledné dve krajiny Aliancie, ktoré dosiaľ prijatie tejto severskej krajiny neodsúhlasili.

Ankara pravidelne podniká na juhovýchode Turecka aj v severnom Iraku vojenské operácie proti PKK, ktorá zase útočí prevažne na príslušníkov tureckých bezpečnostných síl, niekedy však aj civilistov. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.