Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Začal sa proces s popredným prokurdským politikom Demirtašom

Šeref Demirtaš, archívne foto. Foto: TASR AP

Strany kurdských pracujúcich je Ankarou a jej západnými spojencami zaradená na zoznam teroristických organizácií, keďže od roku 1984 vedie ozbrojený boj proti tureckému štátu.

Ankara 26. apríla (TASR) – V Turecku sa v pondelok začal súdny proces s popredným prokurdským politikom Selahattinom Demirtašom, a 107 ďalšími osobami obvinenými z podnecovania protestov. Informovala o tom agentúra DPA.

Obžaloba súvisí s demonštráciami z októbra 2014, ktoré vyvolalo obsadenie prevažne Kurdmi obývaného mesta Ajn al-Arab (Kobané) na severe Sýrie militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Okrem Demirtaša, bývalého spolupredsedu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), čelia obžalobe aj viacerí členovia a bývalí poslanci tohto ľavicového politického subjektu.

Vláda v Ankara obvinila HDP z podnecovania ľudí, aby sa zúčastnili demonštráciách a nepokojoch, počas ktorých zahynulo dovedna 37 ľudí, píše sa v žalobe, z ktorej cituje turecká agentúra Anadolu.

Zo 108 obžalovaných je vo väzbe 28, medzi nimi aj Demirtaš. Ten je pre separátne obvinenia z podpory terorizmu vo vyšetrovacej väzbe už od novembra 2016.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vlani dospel k záveru, že Turecko porušilo Demirtašove práva a v decembri vyzval Ankaru, aby ho okamžite prepustila.

Podľa medzinárodných ľudskoprávnych organizácií sú Demirtaš a iní prokurdskí politici prenasledovaní štátom pre nesúhlas s politikou prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Samotný Erdogan obvinil ESĽP, že sa zastáva teroristu. Turecká vláda tvrdí, že HDP - tretia najväčšia strana v parlamente - je politickým frontom Strany kurdských pracujúcich (PKK), čo však HDP popiera.

PKK je Ankarou i jej západnými spojencami zaradená na zoznam teroristických organizácií, keďže od roku 1984 vedie ozbrojený boj proti tureckému štátu.