Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Turecku súdia vojvodkyňu Sarah Fergusonovú za jej misiu v sirotinci

Foto: TASR/AP

V prípade uznania viny a udelenia najvyššieho možného trestu niekdajšej neveste britskej kráľovnej Alžbety II. hrozí 22 a pol roka vo väzení.

Ankara 5. mája (TASR) - V Turecku sa v neprítomnosti obžalovanej začal súdny proces s britskou vojvodkyňou Sarah Fergusonovou, bývalou manželkou princa Andrewa, ktorú prokuratúra obvinila za protizákonné zhotovenie videonahrávky zachytávajúcej pomery v tureckých sirotincoch. Informovala o tom dnes turecká tlačová agentúra Anadolu.

Fergusonová podľa obžaloby nielenže vykonala nahrávky nezákonne, ale svojou činnosťou narušila súkromie piatich detí z jedného sirotinca. V prípade uznania viny a udelenia najvyššieho možného trestu jej hrozí 22 a pol roka vo väzení.

Niekdajšia nevesta britskej kráľovnej Alžbety II. podľa tureckých úradov približne pred troma rokmi v dvoch štátnych sirotincoch pri Ankare tajne nakrúcala zábery pre televízny dokument. Sprevádzali ju pri tom dvaja britskí televízni reportéri. Podľa britskej televízie BBC mala so zamaskovanou "Fergie" byť v Turecku i jej dcéra princezná Eugenie.

Nakrútený materiál odvysielala britská televízna stanica ITV pod názvom "Vojvodkyňa s dcérou: Ich tajná misia". Na záberoch zo sirotinca bolo podľa BBC vidieť dohola ostrihané, zanedbané postihnuté deti, priviazané o stoličky.

Agentúra Anadolu dnes citovala právneho zástupcu Fergusonovej, podľa ktorého sa chce obžalovaná dohodnúť na mimosúdnom vyriešení prípadu. Právna zástupkyňa piatich poškodených detí a tureckého ministerstva sociálnych vecí a rodiny povedala, že jej mandanti utrpeli vážnu psychickú ujmu a preto nebude súhlasiť s mimosúdnou dohodou.