Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Začalo sa ďalšie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom

Na snímke uprostred turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prednáša prejav na privítanie ruskej a ukrajinskej delegácie pred ich rokovaniami v Istanbule v Turecku v utorok 29. marca 2022. Foto: TASR/AP

Tieto rokovania môžu navyše pripraviť pôdu pre prípadné stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny, ktoré je Turecko tiež ochotné hostiť, dodal Erdogan.

Istanbul 29. marca (TASR) - V Turecku sa v utorok dopoludnia začalo ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. Rozhovory pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú prvým stretnutím delegácií za viac ako dva týždne, keďže rokovania v poslednom čase prebiehali najmä virtuálne. TASR tieto informácie prevzala zo stanice BBC a agentúr AFP a Reuters.

Erdogan sa tesne pred začiatkom rokovaní v istanbulskom paláci Dolmabahče prihovoril ruskej aj ukrajinskej delegácii. Poznamenal, že obe strany majú "oprávnené obavy" a zdôraznil, že Turecko považuje prezidentov oboch krajín - Volodymyra Zelenského aj Vladimira Putina - za "vzácnych priateľov".

"Spravodlivý mier bude víťazstvom všetkých strán a pokračujúce boje neprospejú nikomu. Rokovania medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou sú na úrovni, keď sú možné konkrétne výsledky. Medzinárodné spoločenstvo očakáva od účastníkov stretnutia v Istanbule pozitívne výsledky,” cituje Erdogana agentúra Anadolu.

Tieto rokovania môžu navyše pripraviť pôdu pre prípadné stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny, ktoré je Turecko tiež ochotné hostiť, dodal Erdogan.

Delegáciu z Kyjeva vedú ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov a šéf prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Ako uviedli, ich hlavnou prioritou je zaistiť prímerie.

Rusko okrem iného požaduje, aby sa Ukrajina vzdala úsilia o členstvo v NATO. Ďalšími spornými otázkami sú budúcnosť separatistických "republík" na východe Ukrajiny, ako aj status Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.