Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko začne prieskum ložísk plynu vo východnom Stredomorí 9. augusta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko neoznámilo, kde presne sa budú vrty vykonávať, ale predstavitelia vedenia krajiny minulý týždeň povedali, že v prieskume sa bude pokračovať v blízkosti rozdeleného ostrova Cyprus.

Istanbul 27. júla (TASR) - Turecko obnoví prieskum ložísk zemného plynu pri svojom stredomorskom pobreží 9. augusta, uviedlo v utorok ministerstvo energetiky. Informovala o tom agentúra AFP.

"Turecká vrtná loď Abdülhamid Hanzačne svoju misiu v Stredozemnom mori 9. augusta vyplávaním z prístavu Mersin", ktorý sa nachádza na juhu krajiny, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Turecko neoznámilo, kde presne sa budú vrty vykonávať, ale predstavitelia vedenia krajiny minulý týždeň povedali, že v prieskume sa bude pokračovať v blízkosti rozdeleného ostrova Cyprus.

Veľké ložiská zemného plynu pod morom objavili v roku 2011. Na počesť gréckej bohyne, ktorá sa údajne narodila na tomto ostrove, ich nazvali "plynové pole Afrodita".

Atény a Ankara zažili v lete roku 2020 veľké napätie po tom, ako Turecko vyslalo svoje prieskumné lode, sprevádzané vojnovými plavidlami, na prieskum východnej časti Stredozemného mora – oblasti potenciálne bohatej na zemný plyn.

Napätie medzi Ankarou a Aténami, ktoré sa dočasne zmiernilo po začatí rozhovorov v roku 2021, sa nedávno opäť obnovilo. Obaja susedia sa navzájom obviňujú z narušovania vzdušného priestoru a Grécko sa snaží zablokovať predaj nových amerických stíhačiek Turecku.

Ankara tiež nesúhlasí s prieskumom ložísk zemného plynu na Cypre a tvrdí, že cyperská vláda nemá právo vykonávať ho bez súhlasu cyperských Turkov.

Vo vodách okolo ostrova Cyprus pôsobia najväčšie svetové energetické spoločnosti a regionálne mocnosti, ktoré hľadajú spôsoby, ako diverzifikovať svoje dodávky plynu od Ruska.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády. Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever ostrova obývajú prevažne cyperskí Turci. Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie. Cyprus sa stal členskou krajinou Európskej únie v roku 2004.