Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tureckí študenti protestovali proti cenám bývania, desiatky zadržali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan protesty ostro kritizoval, pričom takto demonštrujúcich mladých označil len za takzvaných študentov.

Istanbul 28. septembra (TASR) - Turecká polícia zadržala v utorok desiatky študentov, ktorí protestovali proti nedostatku cenovo dostupného bývania. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala v utorok agentúra DPA.

Približne 80 študentov vzali do väzby v Istanbule a prístavnom meste Izmir.

Úrad istanbulského guvernéra vo vyhlásení uviedol, že medzičasom prepustili všetkých 28 osôb, ktoré zadržali v áziskej časti Istanbulu. Úrad tiež potvrdil, že 17 žien a 11 mužov vzali do väzby po tom, ako po výzve úradov odmietli rozpustiť nezákonný protest, píše DPA.

Keďže ceny nájomného bývania v Turecku rastú, študenti protestujú proti nedostatku cenovo dostupných bytov často tak, že prespávajú aj niekoľko dní v parkoch. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok ich protesty ostro kritizoval, pričom takto demonštrujúcich mladých označil len za takzvaných študentov.

Turecký prezdient Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Na prelome mája a júna roku 2013 sa v Turecku konali série demonštrácií proti vláde, na ktorých sa zúčastnili státisíce ľudí odsudzujúcich najmä autokratický spôsob vládnutia vtedajšieho premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a pokusy o islamizáciu verejného života.

Rozbuškou pre vtedajšie protesty bol zámer vlády vyrúbať stromy v parku Gezi - ležiacom na hlavnom istanbulskom námestí Taksim - a postaviť tam nákupné centrum. Pokojná demonštrácia Istanbulčanov prerástla do celoštátnych protivládnych protestov, ktoré sprevádzali násilnosti a potýčky s políciou. O život vtedy prišlo najmenej 12 ľudí.