Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko zadržalo Gréka, ktorého podozrieva zo špionáže

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Turecké médiá cez víkend informovali, že Ampara počas svojich ciest do Turecka pôsobil v prestrojení za podnikateľa.

Istanbul 26. júna (TASR) - Turecko v nedeľu uvalilo väzbu na gréckeho občana, ktorý bol v sobotu zadržaný pre podozrenie zo špionáže. K jeho zdržaniu došlo v rámci spoločnej operácie tureckej polície a tajnej služby, informovala agentúra AFP.

Mohameda Amara Amparu zadržali v meste Gaziantep neďaleko tureckých hraníc so Sýriou na základe zistenia, že má spojenie s gréckou spravodajskou službou, ktorej údajne zhromažďoval a odovzdával informácie o bezpečnosti tureckých hraníc.

Turecké médiá cez víkend informovali, že Ampara počas svojich ciest do Turecka pôsobil v prestrojení za podnikateľa.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že Amparovo zmiznutie pred niekoľkými týždňami nahlásilo gréckemu veľvyslanectvu v Ankare.

Veľvyslanectvo túto tému opakovane otváralo na rokovaniach s tureckými orgánmi, ktoré však nikdy neposkytli žiadne odpovede, dodal rezort diplomacie v Aténach.

AFP pripomenula, že Turecko a Grécko sú spojencami v rámci NATO, ale majú medzi sebou viacero sporov.

Napätie v ich vzťahoch sa v posledných týždňoch vystupňovalo, keď Ankara obvinila Atény z rozmiestnenia vojenských jednotiek na ostrovoch v blízkosti svojej námornej hranice.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začiatkom júna vyhlásil, že už nebude organizovať bilaterálne stretnutia s gréckymi lídrami, dodala AFP.