Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko si pre prehľadávanie svojej lode predvolalo diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká fregata Hamburg v nedeľu tureckej nákladnej lodi Rosaline A zabránila pokračovať v plavbe do Líbye.

Ankara 23. novembra (TASR) - Turecko si v pondelok predvolalo diplomatov EÚ, Nemecka a Talianska v súvislosti s nedeľňajším zásahom nemeckých vojakov na palube tureckej lode v Stredozemnom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Nemecká fregata Hamburg v nedeľu tureckej nákladnej lodi Rosaline A zabránila pokračovať v plavbe do Líbye. Dôvodom bolo podozrenie, že vezie nelegálnu dodávku zbraní pre jednu zo strán tamojšej občianskej vojny. Turecké úrady prehľadávanie lode označili za "nezákonné".

"Protestujeme proti tomuto činu, ktorý bol neoprávnený a vykonávaný silou," povedal hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Hami Aksoy. Turecko podľa jeho slov môže žiadať kompenzáciu za škody alebo straty.

Námestník tureckého ministra zahraničných vecí Sedat Önal si neskôr predvolal talianskeho veľvyslanca, nemeckého chargé d'affaires a veľvyslanca Európskej únie v Turecku, aby vyjadril oficiálny protest.

Nemecké námorníctvo dostalo informáciu o tureckom plavidle od ústredia misie EÚ Irini, ktorej v súčasnosti velí grécky dôstojník. Cieľom tejto operácie je obmedziť pašovanie zbraní do Líbye a pomôcť tak ukončiť krvavú občiansku vojnu.

Vojaci podľa hovorcu nemeckého ministerstva obrany Christiana Thielsa na palube lode nenašli žiadny tovar, ktorý by porušoval zbrojné embargo OSN voči Líbyi.

Nemecké ministerstvo obrany uviedlo, že Turecko prehľadávanie zakázalo a nemeckí vojaci museli svoju činnosť ukončiť.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že posádka nemeckej vojenskej lode vykonala prehliadku aj napriek tomu, že kapitán lode Rosalinde A oznámil, čo loď preváža.

Hovorca nemeckého ministerstva obrany uviedol, že rozhodnutie o prehľadaní lode Rosaline A prijalo velenie misie EÚ Irini v Ríme.