Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko zaútočí na kurdských bojovníkov zostávajúcich v pohraničí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrski kurdskí bojovníci sa majú do 16.00 h SELČ v utorok stiahnuť na pozície približne 30 kilometrov od sýrsko-tureckej hranice.

Bejrút 28. októbra (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok vyhlásil, že armáda jeho krajiny zaútočí na každého kurdského bojovníka, ktorý zostane v pohraničnej oblasti na severovýchode Sýrie po uplynutí lehoty, ktorú dostali na odsun. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Ruskí a sýrski predstavitelia poskytli podľa Čavušogla informácie, že niektorí kurdskí bojovníci sa z pohraničnej oblasti stiahli, ale iní tak neurobili. Stiahnutie kurdských bojovníkov je v súlade s rusko-tureckou dohodu dosiahnutou minulý týždeň.

Sýrski kurdskí bojovníci sa majú do 16.00 h SELČ v utorok stiahnuť na pozície približne 30 kilometrov od sýrsko-tureckej hranice.

V pohraničnom pásme by po odsune Kurdov mali hliadkovať turecké a ruské sily a rozmiestniť by sa tam mali aj sýrske vládne jednotky.

Týmto spôsobom by sa mala definitívne ukončiť pozastavená turecká vojenská ofenzíva voči Kurdom, ktorú Ankara na severovýchode Sýrie spustila 9. októbra.