Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko žiada, aby krajiny prestali podporovať líbyjského vodcu

Na archívnej snímke veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar. Foto: TASR/AP

Haftarove jednotky majú podporu Ruska, Francúzska, Egypta a Spojených arabských emirátov (SAE), zatiaľ čo vládu GNA podporuje OSN, Taliansko, Katar a Turecko.

Ankara 20. júla (TASR) - Turecko v pondelok počas trojstranného rokovania s predstaviteľmi Líbye a Malty vyzvalo krajiny, aby "okamžite" prestali podporovať líbyjského poľného maršala Chalífu Haftara, uviedla agentúra AFP.

"Je nevyhnutné, aby sa všetka pomoc a podpora poskytovaná pučistovi Haftarovi, ktorý je prekážkou v dosiahnutí líbyjského mieru, pokoja, bezpečia a územnej celistvosti, okamžite skončila," povedal turecký minister obrany Hulusi Akar.

"Haftarovi spojenci by mali prestať podporovať nereálny a nesprávny projekt,"
dodal minister vnútra líbyjskej vlády národnej jednotky (GNA) Fathí Bašagha.

Od roku 2015 sú v Líbyi dve konkurenčné vlády: GNA s podporou OSN v Tripolise a druhá v meste Tobruk na východe krajiny, za ktorou stojí Haftar.

Haftarove jednotky majú podporu Ruska, Francúzska, Egypta a Spojených arabských emirátov (SAE), zatiaľ čo vládu GNA podporuje OSN, Taliansko, Katar a Turecko.

Turecko od začiatku tohto roka zintenzívnilo vojenskú podporu vlády národnej jednoty, keď Haftar v apríli 2019 spustil vojenskú ofenzívu s cieľom dobyť hlavné mesto Tripolis. Vďaka podpore Turecka sa začiatkom júna tohto roku podarilo GNA opäť získať kontrolu nad Tripolisom i jeho predmestiami.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní v roku 2011, ktoré viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Odvtedy prebieha medzi ozbrojenými skupinami v Líbyi boj o kontrolu nad krajinou.