Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Turecku sa nepáči americký návrh bezpečnostnej zóny v Sýrii

Mevlüt Čavušoglu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Washington a Ankara sa podľa ministrových slov nemôžu zhodnúť v otázkach veľkosti prípadnej bezpečnostnej zóny ani spôsobu jej spravovania.

Ankara 24. júla (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu vyhlásil, že americký návrh na vytvorenie "bezpečnostnej zóny" v severnej Sýrii nie je "uspokojivý". Nevylúčil pritom, že Turecko začne v danej oblasti novú ofenzívu v prípade, ak nebude v tejto otázke čoskoro dosiahnutá dohoda. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf tureckej diplomacie urobil toto vyhlásenie v stredu po tom, ako delegácia z USA pod vedením osobitného vyslanca Spojených štátov pre Sýriu Jamesa Jeffreyho diskutovala v Ankare s predstaviteľmi Turecka o možnosti vytvorenia bezpečnostnej zóny pozdĺž turecko-sýrskych hraníc. Washington a Ankara sa podľa ministrových slov nemôžu zhodnúť v otázkach veľkosti prípadnej bezpečnostnej zóny ani spôsobu jej spravovania.

Dôvodom diskusie o vytvorení bezpečnostnej zóny v tejto oblasti sú podľa AP obavy Ankary z Američanmi podporovaných kurdských bojovníkov, ktorí operujú na sýrskej strane hraníc. Turecko ich vníma ako teroristov, pričom k hranici so Sýriou vyslalo nedávno v tejto súvislosti vojenské posily.