Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecký minister vyčítal Európe slabú podporu po neúspešnom puči

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu. Foto: TASR/AP

Európski partneri nevyjadrili Turecku dostatočnú empatiu a podporu po júlovom neúspešnom pokuse o prevrat, vyhlásil v stredu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

Brusel/Štrasburg 8. septembra (TASR) - Európski partneri nevyjadrili Turecku dostatočnú empatiu a podporu po júlovom neúspešnom pokuse o prevrat, vyhlásil v stredu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Povedal to na zasadnutí Výboru zástupcov ministrov Rady Európy v Štrasburgu.

Turecký minister pokus o prevrat odsúdil a uviedol, že prívrženci duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje z prípravy puču, sú zastúpení vo všetkých sférach štátnej správy. Na druhej strane sa vyjadril proti obnoveniu trestu smrti, hoci hrdelný trest podmienečne podporil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Viacero členov výboru Rady Európy (RE) vrátane štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáša Parízka, ktorý zastupoval Slovensko na zasadnutí, vyjadrili solidaritu tureckým demokraticky zvoleným inštitúciám. Podľa Parízka je pokračovanie politického dialógu s Ankarou nevyhnutné.

Členovia výboru naopak apelovali na Turecko, aby dodržiavalo zásady právneho štátu a Európsky dohovor o ľudských právach. Ten jasne vylučuje trest smrti. Turecko je riadnym členom RE a organizácia členstvo povoľuje len štátom, ktoré trest smrti zrušili, alebo ako v prípade Ruska prijali moratórium na uplatňovanie hrdelného trestu.