Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident Erdogan hovoril so Zelenským

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Erdogan ešte v piatok uviedol, že plánuje o výsledkoch summitu hovoriť so Zelenským i ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Istanbul/Kyjev 26. marca (TASR) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým hovoril o situácii na Ukrajine a rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. Oznámila to kancelária tureckého lídra, informuje TASR s odvolaním sa na sobotňajšiu správu agentúra AP.

Erdogan podľa oznámenia Zelenskému v piatkovom telefonáte povedal, že na summite NATO tento týždeň poukázal na tureckú podporu územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj na diplomatické úsilie tureckých predstaviteľov na stretnutiach s ďalšími lídrami.

Erdogan ešte v piatok uviedol, že plánuje o výsledkoch summitu hovoriť so Zelenským i ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ankara, ktorá má blízke vzťahy s Ruskom i Ukrajinou, sa stavia do neutrálnej pozície a snaží sa sprostredkovať rokovania medzi bojujúcimi stranami, pripomína AP.

Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom videopríhovore znova apeloval na Rusko, aby rokovalo o ukončení vojny, uviedol však, že Ukrajina sa nevzdá niektorej časti svojho územia. Zjavne reagoval na vyhlásenie zástupcu náčelníka generálneho štábu ruskej armády Sergeja Rudskoja, ktorý v piatok povedal, že ruské sily sa teraz budú sústreďovať na "hlavný cieľ, oslobodenie Donbasu".