Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident Erdogan navštívi Azerbajdžan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bude to prvá návšteva predstaviteľa zahraničnej krajiny v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku od uzavretia prímeria v Náhornom Karabachu.

Istanbul 3. decembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi v dňoch 9. a 10. decembra Azerbajdžan, ktorý je spojencom Turecka. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu.

Tá podrobnosti o návšteve zatiaľ neposkytla. Erdogan sa však podľa AFP má stretnúť s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

V Azerbajdžane sa 10. decembra uskutoční veľká vojenská prehliadka. Nie je však isté, či sa na nej bude prítomný aj Erdogan.

Turecko je regionálnym spojencom Azerbajdžanu a podporuje jeho nároky na Náhorný Karabach. Bude to prvá návšteva predstaviteľa zahraničnej krajiny v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku od uzavretia prímeria v Náhornom Karabachu.

Konflikt v Náhornom Karabachu si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Lídri Arménska, Azerbajdžanu a Ruska podpísali 9. novembra spoločné vyhlásenie o úplnom zastavení bojových akcií v tejto oblasti. Dokument počíta s tým, že na dodržiavanie prímeria budú dohliadať ruské jednotky.