Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Erdogan označil výrok talianskeho premiéra za vulgárny a drzý

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vo svojej prvej verejnej reakcii v súvislosti s Draghiho výrokom Erdogan poznamenal, že premiérova poznámka ohrozila turecko-talianske vzťahy.

Ankara 14. apríla (TASR) - Za "vulgárne" a "drzé" označil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávne vyjadrenie talianskeho premiéra Maria Draghiho, ktorý Erdogana označil za "diktátora". Informovala o tom agentúra AFP.

"Poznámka predsedu talianskej vlády sa rovná absolútnej drzosti, úplnej vulgárnosti," vyjadril sa Erdogan vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

Draghi takto ešte 8. apríla reagoval na otázku médií o diplomatickom faux pas, ktoré sa odohralo pri stretnutí Erdogana s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Ankare.

Videozáznam z prijatia v prezidentskom paláci v Ankare zo 6. apríla ukázal, že šéfka eurokomisie bola zaskočená situáciou, keď sa turecký prezident a predseda Európskej rady usadili na kreslá pod svoje vlajky, pričom ona zostala nerozhodne stáť.

"Je mi veľmi ľúto tohto poníženia, ktoré musela predsedníčka komisie strpieť u týchto, nazvime ich presne, diktátorov, s ktorými však musíme spolupracovať," uviedol Draghi.

Tento výrok ešte v rovnaký deň odsúdil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu po tom, ako si jeho rezort predvolal talianskeho veľvyslanca v Ankare.

Vo svojej prvej verejnej reakcii v súvislosti s Draghiho výrokom Erdogan poznamenal, že premiérova poznámka ohrozila turecko-talianske vzťahy.

Erdogan zároveň niekoľko slov adresoval priamo Draghimu, ktorého upozornil na to, že bol do svojej funkcie vymenovaný, a nie zvolený talianskymi voličmi. "Najdôležitejšie je, aby ste si boli vedomý svojej histórie, ak chcete Tayyipa Erdogana takto komentovať - ale vidíme, že nie ste," povedal, pričom podľa AFP narážal na fašistickú minulosť Talianska pod vedením diktátora Benita Mussoliniho.