Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecký súd vyniesol rozsudky v kauze aktivistov Amnesty International

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bývalá riaditeľka tureckej pobočky Amnesty International Idil Eserová bola spolu s ďalšími dvoma spoluobžalovanými odsúdená na dva roky a jeden mesiac väzenia.

Istanbul 3. júla (TASR) - Istanbulský súd uznal v piatok za vinných z terorizmu dvoch bývalých lídrov ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Turkey a odsúdil ich na tresty odňatia slobody. Sedem ďalších aktivistov - vrátane jedného Nemca a Švéda - súd oslobodil, informovala agentúra AFP.

Bývalá riaditeľka tureckej pobočky Amnesty International Idil Eserová bola spolu s ďalšími dvoma spoluobžalovanými odsúdená na dva roky a jeden mesiac väzenia. Exšéf Amnesty Turkey Taner Kilič dostal za "členstvo v teroristickej organizácii" trest šesť rokov a tri mesiace väzenia, informovala Amnesty na sociálnej sieti Twitter. Prokuratúra navrhovala pre Kiliča trest 15 rokov odňatia slobody.

Predstaviteľ Amnesty International Andrew Gardner v reakcii na rozsudok nad Kiličom tlmočil svoje pobúrenie. Obvinenie označil za absurdné a poukázal, že na súde neboli predložené "žiadne dôkazy" o vine odsúdeného.

Pred súd v Istanbule v piatok predstúpilo spolu 11 ľudskoprávnych aktivistov obvinených z trestných činov súvisiacich s terorizmom a tiež z napojenia na sieť moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA a v Turecku je označovaný za strojcu pokusu o štátny prevrat v roku 2016.

Súdny proces s 11 obžalovanými sa ťahal takmer tri roky. Boli medzi nimi aj Nemec Peter Steudtner a švédsky občan Ali Gharavi.

Desiatich zo skupiny aktivistov polícia zadržala v rámci razie, ku ktorej došlo počas školenia Amnesty na ostrove Büyükada v júli roku 2017. Kiliča zadržali o mesiac neskôr a v auguste 2018 prepustili na kauciu.

Neskôr boli aktivisti obvinení z "podpory ozbrojenej teroristickej organizácie".

Podľa obvinenia sa údajne zúčastnili na stretnutí, na ktorom sa uvažovalo o pokračovaní zmareného prevratu z roku 2016.

Médiá verné vláde šírili správy o údajnom "pláne chaosu", ktorý mali zosnovať zadržaní. Iné turecké médiá informovali o dôkazoch prepojenia na kurdské a ľavicové skupiny.

Prípad zvýšil napätie medzi Tureckom a jeho európskymi spojencami, najmä Nemeckom.

Organizácia Amnesty International od začiatku kritizovala súdny proces ako "politicky motivovaný" a vyzvala na oslobodenie všetkých obžalovaných.

"Tento verdikt je dôležitý nielen pre týchto 11 žien a mužov a ich rodiny, ale pre všetkých, ktorí si cenia ľudské práva, v Turecku aj za jeho hranicami," uviedol vo vyhlásení na webovej stránke riaditeľ Amnesty Europe Nils Muižnieks.