Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecký súd odložil prijatie žaloby voči prokurdskej strane HDP

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecká prokuratúra v marci požiadala o rozpustenie HDP a vydanie zákazu, ktorý by 687 členom strany znemožnil pôsobiť v politike na obdobie piatich rokov.

Istanbul 31. marca (TASR) - Turecký Ústavný súd v stredu odložil prijatie žaloby voči prokurdskej Ľudovodemokratickej strane (HDP) v súvislosti s jej údajným prepojením na militantov, ktorí vedú povstanie voči tureckej vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

Sudcovia sa jednomyseľne zhodli, že prípad vrátia naspäť prokuratúre, aby v žalobe opravila "procesné nedostatky", píše AFP s odvolaním sa na tureckú televíziu NTV. Rozhodnutie v súvislosti s HDP bolo posunuté na "neurčité časové obdobie".

Turecká prokuratúra v marci požiadala o rozpustenie HDP a vydanie zákazu, ktorý by 687 členom strany znemožnil pôsobiť v politike na obdobie piatich rokov. Ústavný súd mal v stredu rozhodnúť, či žalobu prijme a začne oficiálny súdny proces.

Turecká vláda tvrdí, že HDP - tretia najväčšia strana v parlamente - je politickým frontom Strany kurdských pracujúcich (PKK), čo však HDP popiera. Kritici tvrdia, že kroky voči HDP majú za cieľ eliminovať nepohodlnú opozíciu.

PKK je Ankarou i jej západnými spojencami zaradená na zoznam teroristických organizácií, keďže od roku 1984 vedie ozbrojený boj proti tureckému štátu.