Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecý súd predĺžil speváčke Gülšen zákaz vycestovať z krajiny

Na snímke ženy držia plagáty s nápisom: "Gülšen nikdy nebude kráčať sama" pred budovou súdu počas procesu s tureckou popovou speváčkou Gülšen v Istanbule 21. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Gülšen hrozia až tri roky väzenia za vyjadrenia na adresu škôl imáma Hatipa, ktoré sa špecializujú na náboženskú výchovu v kombinácii s modernými osnovami.

Istanbul 21. októbra (TASR) - Turecká popová speváčka Gülšen má stále zákaz odletieť z krajiny. Rozhodol o tom v piatok istanbulský súd počas prvého pojednávania v prípade o "podnecovaní nenávisti", ktorý súvisí so speváčkinými výrokmi o náboženských vzdelávacích inštitúciách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Gülšen hrozia až tri roky väzenia za vyjadrenia na adresu škôl imáma Hatipa, ktoré sa špecializujú na náboženskú výchovu v kombinácii s modernými osnovami. Takúto školu navštevoval aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Speváčka v predmetnom vyjadrení na pódiu žartovne hovorila o svojom gitaristovi, že za jeho "zvrátenosť" môže práve absolvovanie spomínanej školy.

Polícia speváčku za jej výrok z aprílového koncertu v auguste nakrátko zadržala a neskôr prepustila na kauciu. Speváčka má odvtedy zákaz cestovať. Súd v piatok rozhodol o predĺžení tohto zákazu, avšak uviedol, že Gülšen sa už nemusí hlásiť každý týždeň na polícii.

Speváčkin právnik Emek Emre uviedol, že jeho klietka sa plánuje proti piatkovému rozhodnutiu súdu odvolať. Gülšen a jej právnici tiež žiadajú, aby ju súd zbavil obvinení, pričom tvrdia, že už bola potrestaná, keď musela zrušiť niekoľko koncertov a nemá dovolené navštevovať päťročného syna, ktorý žije v Španielsku.

Ďalšie pojednávanie súd odročil na 21. decembra.

Gülšen sa za svoje výroky o školách imáma Hatipa ospravedlnila ešte pred svojím augustovým zatknutím – uviedla, že išlo len o vtip. Videozáznam zachytávajúci jej vyjadrenie sa po opätovnom zverejnení provládnym denníkom stal virálnym, pričom vyvolal pobúrenie medzi poprednými členmi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) vedenej Erdoganom. Tureckí umelci a predstavitelia opozície sú, naopak, so 46-ročnú speváčkou solidárni.