Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turistov uviaznutých v autách v Pakistane vyslobodili

Na snímke vojaci uvoľňujú zaviate auto zo snehu 8. januára 2022. Foto: TASR/AP

Výčiny počasia a mráz si však aj tak vyžiadali dovedna 22 obetí na ľudských životoch.

Islamabad 9. januára (TASR) - Turisti v severnom Pakistane, ktorí zostali v dôsledku snežnej fujavice uväznení vo svojich autách, sú už všetci vyslobodení a zachránení, a takisto aj horské cestné komunikácie vyčistené od napadaného a naviateho snehu. Podľa agentúry DPA to v nedeľu oznámili miestne záchranárske oddiely.

Výčiny počasia a mráz si však aj tak vyžiadali dovedna 22 obetí na ľudských životoch. Turisti zahynuli, keď sa spolu s tisícmi ďalších výletníkov tlačili v motorových vozidlách na cestách vedúcich do výletného mesta Marí, ležiaceho na úbočí rovnomenného kopca.

Evakuovaných bolo viac než 1000 ľudí a vyše trom stovkám z nich, z toho mnohým deťom, musela byť poskytnutá lekárska pomoc. Pomáhať pri nešťastí prišla aj zmobilizovaná armáda.

Malebné mesto Marí navštívilo v uplynulých niekoľkých dňoch obrovské množstvo turistov – odhaduje sa, že tam za ten čas prišlo až 100.000 osobných automobilov – zvedavých na nezvyčajne silné sneženie, ktoré bolo zasiahlo túto časť pakistanského severu.

Marí leží zhruba 70 kilometrov severovýchodne od pakistanskej metropoly Islamabad, ktorej obyvatelia doň chodia s obľubou na krátke výlety.