Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Türk vyzval na prepustenie 50 žien unesených v Burkine Faso

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K únosom došlo približne 15 kilometrov od Arbindy.

Ženeva 16. januára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v pondelok vyzval na okamžité prepustenie približne 50 žien, ktoré na severe západoafrického štátu Burkina Faso údajne uniesli džihádisti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Regionálny guvernér, podplukovník Rodolphe Sorgho uviedol, že ženy boli unesené vo štvrtok a piatok neďaleko mesta Arbinda.

Türk vyjadril znepokojenie nad tým, že za bieleho dňa uniesli desiatky žien, ktoré sa vydali zháňať jedlo pre svoje rodiny. Podľa neho môže ísť o prvý takýto útok v krajine úmyselne zameraný na ženy.

"Vyzývam na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých unesených žien a na to, aby vnútroštátne orgány urýchlene viedli účinné, nestranné a nezávislé vyšetrovanie s cieľom identifikovať zodpovedné osoby," uviedol Türk.

K únosom došlo približne 15 kilometrov od Arbindy. Ide o jednu z oblastí, ktoré sú od začiatku roku 2019 obliehané ozbrojenými skupinami, čo obyvateľom mimoriadne sťažuje prístup k potravinám a vode, ako aj k ďalším základným tovarom a službám.