Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Turkménsko nepotvrdilo prípady COVID-19, ale odporučilo rúška

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajina tiež požiadala občanov, aby dodržiavali od seba najmenej metrovú vzdialenosť, avšak k tomuto kroku vysvetlenie neposkytla.

Ašchabad 13. júla (TASR) – Turkménsko dnes odporučilo svojim obyvateľom, aby „pre prach" nosili na verejnosti rúška. Vláda však trvá na tom, že potvrdené prípady ochorenia COVID-19 krajina nemá, informovala agentúra AFP.

Odporúčanie sa objavilo po tom, ako do Turkménska na desať dní prišla delegácia Svetovej zdravotníckej organizácie, aby vyšetrila reakciu krajiny na pandémiu nového druhu koronavírusu.

Turkménske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že ľudia by mali nosiť rúška z dôvodu „vysokej koncentrácie prachu" vo vzduchu.

Krajina tiež požiadala občanov, aby dodržiavali od seba najmenej metrovú vzdialenosť, avšak k tomuto kroku vysvetlenie neposkytla.

Okrem toho úrady odporučili ľuďom, aby pri vysokých letných teplotách, ktoré často presahujú aj 40 stupňov Celzia, nestáli príliš blízko klimatizácie.

Predtým polícia odhovárala turkménskych občanov od nosenia rúšok na verejných zhromaždeniach, na ktorých sa v posledných mesiacoch zúčastnili tisíce ľudí.

Ministerstvo zahraničných vecí minulý mesiac uviedlo, že odporúčania americkej ambasády, ktorá varovala svojich občanov pred možnými prípadmi nákazy COVID-19 v Turkménsku, sú falošnými správami.