Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turkménsky prezident odvolal ministra hospodárstva

Na archívnej snímke Serdar Berdymukhamedov. Foto: TASR/AP

Turkménsko je podľa AFP jednou z najrepresívnejších a najuzavretejších krajín sveta.

Ašchabad 11. februára (TASR) - Turkménsky prezident Serdar Berdymuchamedov podľa dekrétov zverejnených v sobotu v tejto stredoázijskej krajine závislej od vývozu plynu prepustil ministra hospodárstva a dvoch námestníkov ministra pre energetiku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Berdymuchamedov podpísal dekréty v krajine, ktorá sa podľa britskej ropnej spoločnosti BP môže pochváliť štvrtými najväčšími zásobami zemného plynu na svete. Turkménsko je však závislé od vývozu tejto komodity do Číny a v menšej miere do Ruska a Iránu.

Turkménsko, postsovietska republika, vlani na jeseň vyjadrilo pripravenosť vyvážať plyn cez Kaspické more do Európy, ktorá po ruskej invázii na Ukrajinu čelí jeho nedostatku.

S cieľom diverzifikovať svoje príjmy z vývozu Turkménsko pracuje na plynovode, ktorý má zásobovať Indiu a Pakistan cez územie Afganistanu, ale tento projekt sa opakovane stretáva s problémami - najmä odkedy sa v auguste 2021 v Kábule vrátilo k moci radikálne islamistické hnutie Taliban.

V polovici januára dostali od Berdymuchamedova pokarhanie námestník turkménskeho ministra pre ropu a plyn, ako aj šéf štátneho podniku Türkmengaz - de facto minister pre plyn.

Začiatkom roka boli z funkcie odvolaní aj minister národnej bezpečnosti, ktorý stojí na čele tajných služieb, a najvyšší sudca najvyššieho súdu.

Turkménsko je podľa AFP jednou z najrepresívnejších a najuzavretejších krajín sveta.