Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Tusk diskutoval so Zelenským o situácii v Charkovskej oblasti

Na snímke Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Rusko spustilo 10. mája novú ofenzívu na Charkovskú oblasť, ktorá sa nachádza pri spoločnej hranici na severovýchode Ukrajiny.

Varšava 16. mája (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o aktuálnej situácii v Charkovskej oblasti, kde Rusko minulý týždeň spustilo ofenzívu. O telefonáte vo štvrtok informovala kancelária poľského premiéra, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

"Prezident (Zelenskyj) zavolal, aby opísal situáciu v Charkove, kde sa dnes pred poludním stretol s veliteľmi jednotiek brániacich mesto," uviedla Tuskova kancelária v príspevku na sociálnej sieti X. Dodala, že telefonát trval takmer hodinu a týkal sa aj nadchádzajúceho summitu NATO vo Washingtone.

Rusko spustilo 10. mája novú ofenzívu na Charkovskú oblasť, ktorá sa nachádza pri spoločnej hranici na severovýchode Ukrajiny. Do ofenzívy je nasadených asi 30.000 vojakov ruskej armády, ktorí zamerali svoje úsilie na pohraničné lokality Lypcy a Vovčansk. Zelenskyj vzhľadom na situáciu zrušil svoje návštevy Belgicka a Španielska.