Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tusk považuje agresiu Ruska vo východnej a južnej Ukrajine za reálnu

Donald Tusk Foto: TASR

Ak celý svet považuje útok na Ukrajinu za možný, ak sme si zvykli na túto myšlienku, svedčí to o tom, ako náhle sa situácia zmenila, vysvetlil Tusk.

Varšava 3. apríla (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk považuje vojenskú agresiu Ruska na území východnej a južnej Ukrajiny naďalej za reálnu. Uviedol to v rozhovore, ktorý dnes vyšiel v nemeckom denníku Die Zeit.

Ak celý svet považuje útok na Ukrajinu za možný, ak sme si zvykli na túto myšlienku, svedčí to o tom, ako náhle sa situácia zmenila, vysvetlil Tusk.

Poľské vedenie podľa Tuska považuje za aktuálne rozmiestniť na svojom území systémy protiraketovej obrany, čo by posilnilo bezpečnosť Poľska. "Výsledok našich úvah je jasný: lepšia ako všetky záruky na papieri je fyzická prítomnosť NATO v Poľsku," vysvetlil Tusk.

Začiatkom týždňa Tusk vyhlásil, že poľská strana je za posilnenie vojenskej prítomnosti NATO v Poľsku, okrem iného aj kvôli situácii na Ukrajine, ktorej časť vojensky obsadilo Rusko.

Hlavný vojenský predstaviteľ NATO, americký generál Philip Breedlove, v stredu informoval, že Rusko má pri hranici s Ukrajinou všetky vojenské sily, ktoré by potrebovalo, ak by sa rozhodlo pre "vpád" do krajiny. Tento cieľ by mohlo dosiahnuť za tri až päť dní.

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe označil situáciu na rusko-ukrajinskej hranici za "neuveriteľne znepokojujúcu". Severoatlantická aliancia podľa neho zaznamenala počas noci na utorok známky pohybu veľmi malej časti ruských jednotiek, avšak žiadne indície, že sa vracajú na svoje základne.

Ministri zahraničných vecí NATO generála požiadali, aby do 15. apríla pripravil balík opatrení na uistenie znepokojených spojencov NATO vo východnej Európe, ktorý bude zahŕňať pozemné, letecké a námorné posily.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve uviedol, že Rusko má právo slobodne presúvať svojich vojakov po vlastnom území. Spresnil, že ruské jednotky, ktoré sa momentálne nachádzajú pri hraniciach s Ukrajinou, sa po splnení úloh stanovených v rámci vojenského cvičenia vrátia do miest svojej stálej dislokácie.

Šéf ruskej diplomacie dodal, že prezident Vladimir Putin o tom v telefonáte z 31. marca ubezpečil aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Neskôr Lavrov spresnil, že Putin Merkelovej nesľúbil odsun ruských jednotiek od spoločných hraníc s Ukrajinou, ako sa objavilo v správach niektorých agentúr.

Lavrov dnes v Moskve po rokovaní so svojím kazašským kolegom Jerlanom Idrisovom vyhlásil, že Rusko očakáva od NATO vysvetlenie aktivít západnej aliancie na území krajín východnej Európy.

Zdôraznil, že Rusko očakáva od NATO nielen "jednoducho odpoveď" na svoje otázky ohľadom dodatočného kontingentu síl NATO vo východnej Európe, "ale odpoveď, ktorá bude v plnej miere založená na rešpektovaní s nami odsúhlasených pravidiel".