Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk: Rusko musí prestať provokovať Ukrajinu

Donald Tusk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mnohé štáty sveta vyjadrili v pondelok veľké znepokojenie a vyzvali na deeskaláciu v súvislosti s nedeľným incidentom v Azovskom mori.

Brusel 26. novembra (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval v pondelok Rusko, aby prestalo provokovať Ukrajinu a aby vrátilo ukrajinské lode a námorníkov, ktorých zadržiava.

"Odsudzujem ruské použitie sily v Azovskom mori," uviedol na Twitteri. Konštatoval, že "ruské úrady musia vrátiť ukrajinských námorníkov, plavidlá a musia sa zdržať ďalších provokácií".

Povedal, že o najnovšom vývoji diskutoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. "Európa zostane jednotná v podpore Ukrajiny," uviedol podľa agentúry AP.

Mnohé štáty sveta vyjadrili v pondelok veľké znepokojenie a vyzvali na deeskaláciu v súvislosti s nedeľným incidentom v Azovskom mori, kde ruské hliadkovacie lode s použitím streľby zadržali tri ukrajinské lode a ich posádky.

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za incident, ktorý rovnako zhodne označujú za provokáciu druhej strany.