Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Tusk: Uvoľnenie fondov EÚ závisí od tempa vymenovania nového premiéra

Na snímke Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Európska komisia Poľsku prístup k prostriedkom z fondu obnovy po pandémii ochorenia COVID-19 zablokovala. Dôvodom sú sporné reformy súdnictva.

Varšava 26. októbra (TASR) - Uvoľnenie eurofondov pre Poľsko závisí od toho, ako rýchlo sa podarí vymenovať nového poľského premiéra. Uviedol to vo štvrtok líder poľskej Občianskej platformy (PO) Donald Tusk. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Tusk vo štvrtok absolvoval stretnutie s predstaviteľmi Európskej únie v úsilí dosiahnuť uvoľnenie eurofondov. Európska komisia Poľsku prístup k prostriedkom z fondu obnovy po pandémii ochorenia COVID-19 zablokovala. Dôvodom sú sporné reformy súdnictva.

Zrejmé víťazstvo troch proeurópskych opozičných zoskupení v parlamentných voľbách v Poľsku 15. októbra však posilnilo šance, že krajina dostane prístup k týmto prostriedkom, komentuje PAP.

Poľský prezident Andrzej Duda po rokovaniach s predstaviteľmi strán, ktoré sa dostali do parlamentu, vo štvrtok oznámil že prvé zasadnutie novozvoleného parlamentu zvolá na 13. novembra.

"Rýchlosť procesu vymenovania nového premiéra rozhodne, kedy Poľsko dostane peniaze a v akom množstve," povedal Tusk.

Duda dosiaľ neoznámil, koho poverí zostavením vlády. Podľa AP existujú dvaja potenciálni kandidáti na premiéra – líder Občianskej platformy Tusk a súčasný predseda vlády Mateusz Morawiecki za stranu Právo a spravodlivosť (PiS).

Osem rokov vládnuca strana PiS síce vo voľbách opäť získala najviac hlasov, nie však dosť na to, aby mala v parlamente väčšinu.

Lídri troch poľských opozičných zoskupení vrátane OP, ktoré vo voľbách spoločne získali väčšinu v parlamente, v utorok deklarovali pripravenosť zostaviť novú vládu a avizovali, že začínajú pracovať na koaličnej zmluve.