Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tusk v Budapešti povzbudil Maďarov do volieb a varoval pred Orbánom

Donald Tusk, archívne foto. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Donald Tusk vystúpil na budapeštianskom masovom zhromaždení opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko.

Budapešť 15. marca (TASR) - Svet nepotrebuje politikov, ktorí stoja na strane Vladimira Putina. Vojna na Ukrajine je vedená nielen za Ukrajinu, ale aj za slobodu Maďarska, Poľska a celej Európy, cituje spravodajca TASR z prejavu predsedu Európskej ľudovej strany (EPP) Donalda Tuska, ktorý vystúpil na budapeštianskom masovom zhromaždení opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko.

Internetové vydanie denníka Népszava pripomína, že vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána bola členom EPP, ktorej terajším predsedom je poľský expremiér Tusk.

Poľský politik v prejave pri príležitosti osláv maďarského štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49 na Nábreží Technickej univerzity zdôraznil, že výsledok maďarských parlamentných volieb, ktoré sa konajú 3. apríla, je dôležitý nielen pre Maďarov, ale aj pre ukrajinský ľud.

"Teraz, keď sa Európska únia a Západ preberajú z letargického spánku, sa nemožno nechať vtiahnuť do žiadneho politického obchodu," podčiarkol Tusk a konštatoval, že činnosť Orbána a jeho tímu prispela k tomu, že v celej Európe sa o maďarskom premiérovi vytvoril obraz najvernejšieho Putinovho priaznivca.

Tusk vyjadril ľútosť nad tým, že Budapešť zdieľa Putinovu víziu cenzúry, autoritárskeho a skorumpovaného štátu, ktorý namiesto práva uprednostňuje kult sily.

Kandidát opozičného zoskupenia šiestich opozičných strán na post premiéra Péter Márki-Zay podľa spravodajského servera telex.hu zdôraznil, že vo voľbách budú mať Maďari jednoduchú voľbu, môžu si vybrať Európu pred Východom a slobodu pred otroctvom a svojvôľou.