Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podľa TVP.info sa uskutoční schôdzka Macron-Duda-Scholz

Na archívnej snímke z 28. júna 2020 poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľský diplomatický zdroj spresnil, že ako deň konania summitu bol navrhnutý piatok, ale Poľsko navrhuje začiatok budúceho týždňa, keď sa prezident Andrzej Duda vráti z Pekingu-

Varšava 2. februára (TASR) - V najbližších dňoch sa v Berlíne uskutoční schôdzka hláv štátov a vlád Weimarského trojuholníka - Francúzska, Nemecka a Poľska. Informoval o tom v stredu poľský spravodajský web TVP.info, podľa ktorého sa o termíne stretnutia stále rokuje.

Poľský diplomatický zdroj spresnil, že ako deň konania summitu bol navrhnutý piatok, ale Poľsko navrhuje začiatok budúceho týždňa, keď sa prezident Andrzej Duda vráti z Pekingu, kde sa zúčastní na otvorení zimných olympijských hier a bude tam rokovať s čínskym prezidentom Si Ťi-pchingom a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Podľa neoficiálnych informácií sa Duda chce stretnúť aj so šéfom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom a všetkých troch spomínaných predstaviteľov sa bude snažiť presvedčiť, aby zohrali aktívnu úlohu pri uskutočnení rusko-ukrajinských rozhovorov.

Rusko koncom minulého roka vznieslo voči USA a NATO množstvo požiadaviek, ktoré označuje za bezpečnostné záruky. Požaduje napríklad právne záruky nerozšírenia NATO, vrátane neudelenia členstva Ukrajine. Členské krajiny Aliancie už splnenie tejto požiadavky odmietli.

V prípade nesplnenia svojich požiadaviek Moskva avizovala, že podnikne kroky, vrátane vojenských, pričom nešpecifikovala, o čo by mohlo ísť, dodal portál TVP.info.

Ukrajina a západné krajiny sa domnievajú, že koncentrácia vojsk na ruskej strane hranice s Ukrajinou má za cieľ vyvinúť tlak na Kyjev a štáty, ktoré Ukrajinu podporujú. Vojenskí experti a západné vlády hovoria o skutočnej hrozbe ruskej agresie. Rusko existenciu takýchto plánov popiera.