Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Twitter a Facebook zablokovali účty ľudí blízkych Bolsonarovi

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Majiteľov zablokovaných účtov rozhodnutie súdu nahnevalo: kým Winterová uviedla, že súdny príkaz je ako z diktatúry, Jefferson ho spojil s nacistickým Nemeckom.

Rio de Janeiro 25. júla (TASR) - Sociálne siete Twitter a Facebook zablokovali stránky 16 ľudí z najbližšieho okolia brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Stalo sa tak na žiadosť brazílskeho najvyššieho súdu, ktorý dospel k záveru, že dané stránky prispievajú k šíreniu dezinformácií.

Prístup na tieto stránky je však zablokovaný len na území Brazílie. V iných štátoch sú dostupné, uviedla v sobotu agentúra AFP. Podľa agentúry AFP medzi krajne pravicovým prezidentom a najvyšším súdom stúpa napätie vyvolané tým, že súd vyšetruje obvinenia, že ľudia z Bolsonarovho najbližšieho okolia viedli na sociálnych sieťach kampaň s cieľom diskreditovať súd, ohovárať jeho sudcov a vyhrážať sa im.

Sociálne siete Twitter a Facebook sú súčasne vystavené rastúcemu tlaku, aby agresívnejšie konali proti nenávistným prejavom a falošným informáciám na svojich platformách.

Podľa AFP boli na oboch sieťach zablokované kontá významných osobností, ako napríklad konzervatívneho exzákonodarcu Roberta Jeffersona, obchodného magnáta Luciana Hanga a krajne pravicovej aktivistky Sary Winterovej.

Majiteľov zablokovaných účtov rozhodnutie súdu nahnevalo: kým Winterová uviedla, že súdny príkaz je ako z "diktatúry", Jefferson ho spojil s nacistickým Nemeckom.