Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Twitter ruší obmedzenia zabraňujúce šíreniu dezinformácií o covide

Logo sociálnej siete Twitter. Foto: TASR/AP

Podľa CNN táto zmena prístupu môže viesť k nárastu šírenia nepravdivých tvrdení o covide v čase, keď sa zvyšujú počty nakazených v Číne i v iných oblastiach sveta.

San Francisco 29. novembra (TASR) - Americká spoločnosť Twitter oznámila, že zrušila obmedzenia, ktoré zabraňovali šíreniu dezinformácií týkajúcich sa ochorenia COVID-19. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

"S účinnosťou od 23. novembra 2022 Twitter neuplatňuje politiku týkajúcu sa zavádzajúcich informácií o COVID-19," uvádza sa v oznámení zverejnenom na blogu spoločnosti Twitter Inc.

Bezprostredne nebolo jasné, ktoré konkrétne opatrenia už Twitter nebude presadzovať. Podľa CNN však táto zmena prístupu môže viesť k nárastu šírenia nepravdivých tvrdení o covide v čase, keď sa zvyšujú počty nakazených v Číne i v iných oblastiach sveta.

Twitter už na počiatku pandémie v roku 2020 zaviedol sériu opatrení proti šíreniu covidových dezinformácií vrátane označovania príspevkov s pochybným obsahom či odstraňovania falošných tvrdení o vakcínach proti koronavírusu. Podobnú politiku doposiaľ uplatňuje aj sociálna sieť Facebook a videoserver YouTube.

Koncom októbra tohto roku sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter kúpil za 44 miliárd dolárov americký podnikateľ Elon Musk, ktorý už avizoval viaceré zmeny v jej fungovaní. Okrem iného začal s hromadným prepúšťaním, v rámci ktorého prišla o prácu viac než polovica zamestnancov spoločnosti vrátane tých, ktorí mali na starosti sledovanie dodržiavania pravidiel upravujúcich zverejňovanie obsahu.

Na základe internetového hlasovania Musk minulý týždeň obnovil zablokovaný účet amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Avizoval tiež amnestiu, v rámci ktorej budú obnovené mnohé v minulosti pozastavené twitterové účty, s výnimkou tých, ktorých majitelia porušili zákon alebo sa zapojili do spamovania.