Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tymošenko: Na Ukrajine boli počas prímeria za 24 hodín zabité 2 osoby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ešte počas platnosti prímeria Moskva v sobotu popoludní priznala, že opätuje ukrajinské útoky.

Kyjev 8. januára (TASR) – Dvaja Ukrajinci boli zabití a ďalší deviati zranení napriek 36-hodinovému prímeriu, ktoré ruský prezident Vladimir Putin jednostranne vyhlásil počas pravoslávnych Vianoc a skončilo sa v sobotu o polnoci. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

Námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v nedeľu uviedol, že za posledných 24 hodín bola v dôsledku "ozbrojenej agresie Ruska" v Doneckej oblasti zabitá jedna osoba a ďalších osem bolo zranených. Tymošenko doplnil, že ďalší človek prišiel o život v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Jedného zraneného hlásili aj z juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

Ukrajinské ministerstvo obrany v osobitnom vyhlásení uviedlo, že "napriek tzv. prímeriu vyhlásenému ruskými okupantmi nepriateľ za uplynulý deň vykonal deväť raketových a tri vzdušné útoky a 40 útokov zo salvových raketometov". Rezort obrany dodal, že cieľom útokov bola najmä civilná infraštruktúra.

Kremeľ vo štvrtok oznámil, že Putin nariadil jednostranne zastaviť paľbu od piatkového poludnia do sobotňajšej polnoci. Ako dôvod uviedol Vianoce, ktoré pravoslávni veriaci slávili v týchto dňoch. Kyjev krok Ruska odmietol ako pokrytecký a mnohí zahraniční pozorovatelia hovorili o propagandistickom geste. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil jednostranné prímerie za neúspešné.

Ešte počas platnosti prímeria Moskva v sobotu popoludní priznala, že opätuje ukrajinské útoky. Podľa hovorcu ruského ministerstva obrany k tomu došlo v Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Bez ohľadu na to hovorca vyhlásil, že Rusko vlastné prímeria dodržiavalo.