Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tymošenková súhlasila s liečbou chrbtice na ukrajinskej klinike

Expremiérka Julia Tymošenková ukazuje modriny na jej tele ukrajinskému komisárovi pre ľudské práva vo väznici Kachanovskaja v Charkove. Foto: TASR/AP

Liečba Julie Tymošenkovej sa začne v utorok 8. mája.

Kyjev 4. mája (TASR) - Nemeckí lekári, ktorí pricestovali na Ukrajinu, aby vo väzení v Charkove vyšetrili odsúdenú ukrajinskú expremiérku Juliu Tymošenkovú, oznámili, že súhlasila s liečbou svojich problémov s chrbticou v miestnej nemocnici.

Šéf berlínskej univerzitnej kliniky Charité doktor Karl Max Einhäupl podľa agentúry AP uviedol, že liečba prolapsu medzistavcovej platničky Julie Tymošenkovej sa začne v utorok 8. mája.

Päťdesiatročná Tymošenková drží hladovku na protest proti svojmu údajnému týraniu vo väzení, kde si odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí počas pôsobenia v úrade premiérky. Tymošenková tvrdí, že dozorcovia ju bili a vykrúcali jej ruky aj nohy, keď ju nútene odvážali do nemocnice na liečbu jej zhoršujúcich sa bolestí chrbtice.

Európska únia označila proces s Tymošenkouvou, ktorá bola najvážnejšou súperkou úradujúceho prezidenta Viktora Janukovyča vo voľbách v roku 2010, za politicky motivovaný. Vláda odmieta, že by mohla ovplyvňovať rozhodovací proces ukrajinskej justície.