Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Účastníci plenárneho zasadnutia EP na CoFoE si uctili Davida Sassoliho

Na archívnej snímke z 11. januára 2022 sa europoslanec zapisuje do kondolenčnej knihy v budove Európskeho parlamentu v Bruseli na pamiatku zosnulého predsedu EP Davida Sassoliho. Foto: TASR/AP

Tento bývalý novinár a poslanec EP bol podľa Verhofstadta pevne presvedčený, že táto konferencia je potrebná, a počas svojho mandátu bojoval za to, aby sa stala skutočnosťou.

Štrasburg 21. januára (TASR) - Účastníci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu si v piatok uctili pamiatku zosnulého bývalého predsedu tejto inštitúcie Davida Sassoliho. EP sa 21. a 22. januára zaoberá odporúčaniami dvoch občianskych panelov Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

"Chcel by som, drahí kolegovia, začať vyjadrením úcty životu a práci bývalého predsedu EP Davida Sassoliho," povedal vo svojom príhovore Guy Verhofstadt, jeden zo spolupredsedsedov Výkonnej rady CoFoE.

Sassoli zomrel 11. januára vo veku 65 rokov. Tento bývalý novinár a poslanec EP bol podľa Verhofstadta pevne presvedčený, že táto konferencia je potrebná, a počas svojho mandátu bojoval za to, aby sa stala skutočnosťou.

"Veril, že impulzy potrebné pre zmenu, o ktorých politici a ostatní relevantní účastníci tak často hovoria, môžu prichádzať len od občanov," povedal. Politikom a účastníkom to má podľa Verhofstadta pripomínať, že "ich prácou je" prinášať riešenia týkajúce sa občanov.

V rámci CoFoE sa od septembra 2021 pravidelne stretávali štyri občianske panely zložené z občanov členských krajín EÚ.

Plenárne zasadnutie konferencie na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu zhodnotí vyše 90 záverečných odporúčaní, ktoré vzišli z dvoch ukončených občianskych panelov – zameraných na európsku demokraciu, hodnoty a práva, právny štát a bezpečnosť, ako aj zmenu klímy, životné prostredie a zdravie.

Plénum sa zhodne na návrhoch, ktoré predloží Výkonnej rade CoFoE.