Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Účastníci zhromaždení v mnohých metropolách vyjadrili podporu Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jedna z takýchto demonštrácií sa konala vo švajčiarskom meste Bern, kde sa tisíce ľudí zišli napriek na toto obdobie nezvyčajnému sneženiu.

Budapešť/Londýn/Paríž 2. apríla (TASR) - Vo viacerých metropolách sveta sa v sobotu konali zhromaždenia na podporu Ukrajiny a proti vojne, ktorú na jej území rozpútalo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP.

Jedna z takýchto demonštrácií sa konala vo švajčiarskom meste Bern, kde sa tisíce ľudí zišli napriek na toto obdobie nezvyčajnému sneženiu. Boli medzi nimi aj Rusi, ktorí vyjadrovali podporu Ukrajine a kritizovali svojho prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinská študentka na univerzite v Lausanne a členka švajčiarsko-ukrajinského podporného výboru Hanna Perechodová v rozhovore pre agentúru AFP pripomenula, že ruskí oligarchovia majú svoje peniaze vo švajčiarskych bankách, "takže Švajčiarsko je kľúčovým miestom pre zastavenie tejto vojny".

Podobné protestné zhromaždenia sa konali aj v Paríži a Londýne, ako i v Budapešti, kde mu predchádzal pochod ukrajinských matiek, ktoré pred vojnou vo svojej vlasti ušli do Maďarska.

Ako informovala agentúra MTI, Péter Juhász, jeden z organizátorov zhromaždenia, kritizoval, že kým občianske skupiny sú solidárne voči utečencom z Ukrajiny a robia pre nich maximum, premiér Viktor Orbán a maďarská vláda "neurobili nič".

Historik Krisztián Ungváry podľa MTI okrem iného zdôraznil, že Ukrajina bráni nielen seba, ale aj celú Európu. Dodal tiež: "Ukrajina dnes tiež bojuje proti režimu Viktora Orbána, pretože Viktor Orbán a Vladimir Putin sú bratia. Obaja odmietajú západnú demokraciu... a namiesto nej budujú neliberálny štát".

Csaba Dömötör, štátny tajomník úradu vlády, sa pre MTI vyjadril, že demonštrácia v Budapešti je "ďalším dôkazom toho, že ľavica chce zatiahnuť Maďarsko do vojny".

Dodal, že na podujatí vystúpili aj "ľudia blízki" kandidátovi opozície na post premiéra Péterovi Marki-Zayovi.

Protivojnový míting sa konal i v kirgizskom hlavnom meste Biškek. Podľa agentúry AFP na ňom došlo k zatknutiu najmenej 20 ľudí.