Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Účastníkom bohoslužby v Sydney udelili pokuty za porušenie opatrení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Sydney a jeho okolí platí v dôsledku nárastu počtu prípadov nakazenia koronavírusom už osem týždňov prísny lockdown.

Sydney 23. augusta (TASR) - Vysoké pokuty udelila austrálska polícia návštevníkom jednej bohoslužby na predmestí Sydney, pretože počas zhromaždenia porušili platné obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Dovedna 30 veriacich muselo zaplatiť pokutu vo výške 1000 austrálskych dolárov (610 eur). Samotnému kostolu, kde sa bohoslužba konala, uložili miestne úrady peňažný trest vo výške 5000 austrálskych dolárov (3000 eur), uviedla v pondelok polícia v austrálskeho štátu Nový Južný Wales.

Omša sa uskutočnila v nedeľu vo večerných hodinách v časti Blacktown na západe mesta Sydney. Polícia dostala tip, že sa tam koná nelegálna bohoslužba a v kostole našla dovedna 60 veriacich vrátane detí.

V Sydney a jeho okolí platí v dôsledku nárastu počtu prípadov nakazenia koronavírusom už osem týždňov prísny lockdown, ktorý nedávno predĺžili až do konca septembra, pripomína DPA. Obyvatelia môžu opustiť svoje domovy len za určitých podmienok a v platnosti sú aj obmedzenia nočného vychádzania.

Štát Nový Južný Wales v pondelok zaznamenal už tretí deň po sebe viac než 800 nových prípadov nákazy. Cez víkend protestovali v rôznych častiach krajiny tisícky ľudí proti prísnym obmedzeniam. Pri demonštráciách došlo aj k násilným potýčkam s políciou.

Austrália s 25 miliónmi obyvateľov je do značnej miery izolovaná už od marca 2020 a dlhý čas pandémiu úspešne zvládala, aj s pomocou prísnych opatrení, konštatuje DPA. V dôsledku šírenia vysoko nákazlivého koronavírusového variantu delta a spomalenej očkovacej kampane sa však v krajine množia infekcie a úrady zavádzajú lockdowny.