Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Učeň v Prahe zabil mačetou učiteľa

Českí policajti stoja pred strednou školou v Prahe, v ktorej útočník napadol mačetou učiteľa vo štvrtok 31. marca 2022. Foto: TASR/AP

Po páchateľovi pátralo niekoľko stoviek policajtov, do pátrania nasadili aj policajný vrtuľník. Vražedná zbraň zostala po útoku na mieste činu.

Praha 31. marca (TASR) - Pravdepodobne študent učilišťa v pražskej štvrti Michle vo štvrtok predpoludním zabil mačetou učiteľa. Páchateľ z miesta činu utiekol, no polícii sa ho podarilo chytiť v štvrti Zbraslav. Podľa ministra školstva Petra Gazdíka je podozrivým učeň, ktorý mal s učiteľom v stredu konflikt. TASR správu prevzala zo spravodajských portálov iDnes.cz a ČT24.

Úmrtie pedagóga potvrdila hovorkyňa záchrannej zdravotnej služba Jana Poštová: "Táto osoba utrpela vážne poranenia, ktorým na mieste podľahla."

Po páchateľovi pátralo niekoľko stoviek policajtov, do pátrania nasadili aj policajný vrtuľník. Vražedná zbraň zostala po útoku na mieste činu.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu útokov nožom v Česku od roku 2018.

2018

11. júla - Česká polícia zasahovala v Prachoviciach v okrese Chrudim, kde útočník nožom pobodal dvoch ľudí. Podľa televízie Prima útočil synovec známeho recidivistu Jiřího Kajínka a obeťou bolo okrem dospelého muža aj približne dvojročné dieťa.

2020

16. január - V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelia pištoľou.

30. január - Muž vyzbrojený dvoma nožmi a teleskopickým obuškom sa pokúsil vniknúť do budovy českej Poslaneckej snemovne v čase prebiehajúcej schôdze dolnej komory českého parlamentu. Zaútočil na jedného zo strážcov, policajtom sa ho následne podarilo spacifikovať.

8. februára - Útočník, ktorým bol 21-ročný Slovák, napadol nožom 47-ročného muža na Českomoravskej ulici v električke v Prahe. Napadnutý muž sa síce ubránil, ale skončil so zraneniami v nemocnici.

18. marec - Pražskí policajti zneškodnili muža, ktorý v električke útočil nožom na ľudí. Podozrivý sa nechcel upokojiť a zaútočil aj na zasahujúcich policajtov, ktorí ho spacifikovali strelou do stehna.

2021

1. december - Českého premiéra v demisii Andreja Babiša chcel napadnúť ozbrojený muž. S pištoľou a nožom prišiel na vrátnicu Úradu vlády ČR, kde ho zadržali.