Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Učitelia budú v závere týždňa štrajku protestovať i na Námestí hrdinov

Tisíce pedagógov sa zhromaždilo v sobotu 26. novembra 2022 v Budapešti, aby vyjadrili nesúhlas so situáciou verejného školstva v Maďarsku. Na snímke účastníci celoštátnej demonštrácie. Foto: FOTO TASR - Ladislav Vallach

Séria celoštátnych protestov pedagógov sa začala vlani v januári. Plat učiteľov v Maďarsku dosahoval minulý rok 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

Budapešť 30. januára (TASR) - Celoštátny týždeň štrajku učiteľov, ktorý sa v Maďarsku začal 23. januára, vyvrcholí v utorok dňom solidarity. V rámci neho na dlažbu budapeštianskeho Námestia hrdinov namaľujú 16.141 výkričníkov, čo je počet chýbajúcich učiteľov v systéme verejného školstva. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server pripomína, že výkričník sa stal v uplynulých mesiacoch symbolom protestov pedagógov. Okrem Námestia hrdinov sa demonštranti a ľudia, ktorí protest pedagógov podporujú, zídu na rôznych protestných podujatiach aj na ďalších miestach hlavného mesta. Protestnú živú reťaz chcú vytvoriť v Békešskej Čabe, demonštrácia sa uskutoční v Győri a blokáda autami v Miškovci.

Štrajkovať na školách budú v utorok nielen učitelia, ale symbolicky sa k nim pridajú aj žiaci.

Postoje pedagogických odborárov a maďarskej vlády sa nezblížili ani na prvom tohtoročnom rokovaní v Budapešti minulý štvrtok. Schôdzku inicioval štátny tajomník rezortu vnútra zodpovedný za verejné vzdelávanie Zoltán Maruzsa. Odborári uviedli, že na schôdzke nedostali odpoveď ani na požiadavku upraviť nevýhodné pravidlá štrajku a zrušiť ďalšie nariadenie postihujúce pedagógov, ktorí prejavia občiansku neposlušnosť.

Vláda pedagógom avizovala, že podmienky úpravy miezd učiteľov mieni zakomponovať do nového právneho poriadku. Učitelia sa podľa podpredsedu Odborového zväzu pedagógov (PSZ) Tamása Totyika obávajú, že návrh kabinetu povedie k tomu, že podobne, ako ich kolegovia v odbornom vzdelávaní, aj pedagógovia vo verejnom školstve stratia štatút štátneho zamestnanca.

Séria celoštátnych protestov pedagógov sa začala vlani v januári. Plat učiteľov v Maďarsku dosahoval minulý rok 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)