Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Učitelia v Srbsku demonštrovali proti úsporným opatreniam vlády

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vlaňajšie zníženie príjmov vo verejnom sektore znamenalo pre zamestnancov v školstve, odmeňovaných už predtým relatívne slabo, ďalšie zhoršenie.

Belehrad 17. marca (TASR) - Tisícky srbských pedagógov vyšli dnes v Belehrade do ulíc, aby demonštrovali proti úsporným opatreniam vlády. Vlaňajšie zníženie príjmov vo verejnom sektore znamenalo pre zamestnancov v školstve, odmeňovaných už predtým relatívne slabo, ďalšie zhoršenie ich situácie.

Účastníci protestnej akcie pred ministerstvom školstva vlády požadovali, aby predákov odborov pozvali na rokovania. Šéf rezortu školstva Srdjan Verbič sa chcel pozhovárať s prítomnými, ale jeden demonštrant ho polial vodou, na čo reagoval návratom do budovy ministerstva, uviedla agentúra APA.

Od polovice novembra sa štrajkuje v asi 450 školách Srbska, vyučovacie hodiny sa skrátili zo 45 na 30 minút.

Ani dnešné rokovania medzi ministrom a odborármi nepriniesli očakávané riešenie. To zatiaľ nemá ani premiér Aleksandar Vučič, ktorý pre médiá vyhlásil, že požiadavky učiteľov sú síce oprávnené, ale kvôli nim nemôže nechať padnúť dohodu o pôžičke s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Medzi podmienkami poskytnutia medzičasom garantovaného preventívneho úveru MMF sú prísne úsporné opatrenia vo verejnom sektore či zníženie dôchodkov.