Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Úrady vyšetrujú údajnú špionáž počas jadrových rokovaní s Iránom

Ilustračné foto Foto: TASR

Švajčiarska prokuratúra potvrdila, že začala trestné stíhanie proti neznámym páchateľom podozrivým z politickej špionáže.

Viedeň/Bern 11. júna (TASR) - Švajčiarske a rakúske úrady vyšetrujú možnú špionáž, ku ktorej malo dôjsť počas rokovaní medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami o jadrovom programe tejto islamskej republiky. Uviedla to dnes agentúra DPA.

K vyhláseniu švajčiarskych a rakúskych úradov došlo deň po tom, ako antivírusová spoločnosť Kaspersky so sídlom v Moskve potvrdila, že odhalila kybernetickú špionáž zameranú na hotely, kde boli ubytovaní účastníci jadrových rozhovorov.

Podľa odhadov spoločnosti Kaspersky bol softvér použitý na údajnú špionáž natoľko sofistikovaný, že za touto aktivitou musel byť zrejme nejaký štát.

Ekonomický denník Wall Street Journal upresnil, že škodlivý softvér bol vylepšenou verziou vírusu "duqu", po prvý raz zisteného v roku 2011. Podľa amerických činiteľov a expertov bol údajne navrhnutý buď samotným Izraelom, alebo pre potreby židovského štátu.

Švajčiarska prokuratúra potvrdila, že začala trestné stíhanie proti neznámym páchateľom podozrivým z politickej špionáže. Tamojšie orgány činné v trestnom konaní tiež prehľadali budovu v Ženeve a zaistili dôkaz technologického charakteru, uviedol pre švajčiarsku tlačovú agentúru SDA hovorca federálnej prokuratúry André Marty. Ďalšie podrobnosti o prípade neposkytol.

Na vyšetrovaní údajnej politickej špionáže na jadrových rokovaniach sa podľa rakúskeho rezortu vnútra podieľa aj tamojšia tajná služba.

Irán a krajiny tzv. skupiny P5+1 (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, Nemecko a USA) prijali rámcovú dohodu o jadrovom programe Teheránu začiatkom apríla tohto roka vo švajčiarskom meste Lausanne. Rozhovory sa vtedy uskutočnili v hoteli Beau Rivage.

Konečný termín na prijatie záverečnej dohody o iránskom jadrovom programe je stanovený na 30. júna tohto roka.