Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Uganda chce predstaviť nový zákon proti LGBTQ komunite

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Ugandská vláda v januári ustanovila komisiu na prešetrenie údajnej propagácie práv gejov, lesieb a transgenderových osôb vo vzdelávacích inštitúciách.

Kampala 28. februára (TASR) - Uganda plánuje predstaviť nový návrh zákona zameraného proti LGBTQ komunite. V utorok to uviedla predsedníčka ugandského parlamentu Anita Annet Amongová. Miestne sociálne siete totiž v posledných dňoch zaplavili konšpiračné teórie o "zahraničných subjektoch, ktoré propagujú homosexualitu". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V stredu "bude predstavený nový zákon proti homosexuálom" hovorí Amongová vo videu z modlitebného stretnutia, ktoré zverejnila na Twitteri. Dodala tiež, že Uganda musí ochraňovať svoje "vzácne hodnoty a kultúru".

Západné vlády a humanitárne organizácie pôsobiace v Ugande sú opakovane obviňované, že v tejto africkej krajine "propagujú homosexualitu". V uplynulých týždňoch sa tam tiež zintenzívnili online konšpiračné teórie, ktoré spájajú prípady sexuálneho zneužívania maloletých na internátnych školách s dobrovoľným pohlavným stykom ľudí rovnakého pohlavia.

Ugandská vláda v januári ustanovila komisiu na prešetrenie údajnej "propagácie" práv gejov, lesieb a transgenderových osôb vo vzdelávacích inštitúciách.

Agentúra AFP pripomína, že Uganda v roku 2014 zrušila kontroverzný zákon o doživotných trestoch za vzťahy osôb rovnakého pohlavia. Jeho schválenie totiž vyvolalo celosvetové pobúrenie a niektoré krajiny, ktoré Ugande posielali darcovskú pomoc, sa ju preto rozhodli pozastaviť.